Oudejaarsrit 30 december

De regen valt uit de grijze lucht, maar Buienradar geeft aan dat het vanaf negen uur een stuk droger zal worden. Dat klopt, hoewel tegen het einde van de rit het toch weer gaat regenen, maar dan is iedereen al vies en nat. Negen dapperen verzamelen zich om half tien in Emst en rijden met forse tegenwind naar het Kroondomein. Drie bestuursleden en twee fotografen onder hen. De ondergrond is zwaar en zuigend. Maar het voorstel halverwege door de minder sterken om de groep te splitsen wordt resoluut weggewimpeld.
Er zijn veel fietsers op deze zondagmorgen. Op een gegeven moment zien we zelfs de voorzitter van wielerclub "Houdt Het Stuur Recht" door het bos zwoegen. Hij blijft liever met z'n eigen cluppie fietsen, maar na afloop zien we hem terug bij Van de Schepop. Ook komt dan de kersverse clubkampioen binnen, die net zijn prijzengeld besteed heeft aan een welverdiende skivakantie in Frankrijk. Na twee koppen koffie (beschikbaar gesteld door het bestuur) wordt het tijd voor wat koolhydraatrijk vocht. De echte sportmannen nemen dan afscheid en het bleef natuurlijk nog lang onrustig bij Ineke.

Naast al het noeste stoempwerk op de pedalen was er vandaag ook tijd voor wat fijnzinnige zaken zoals een stukje cultuur: 
De Kathedraal - Marinus Boezem
De fascinatie voor de plattegrond is bij het werk dat Boezem realiseerde voor de Kroondomeinen aanwezig. Het is de plattegrond van de Notre Dame (1211-1290) in Reims, een gotische kathedraal die door haar harmonieuze bouw werd gezien als de spiegel van de natuur. De kathedraal is niet alleen een toonbeeld van de westerse maatschappij, haar golische bouw is een schoolvoorbeeld van een streven naar vergeestelijking dat Boezem als conceptueel kunstenaar aanspreekt. Achtendertig bronzen boomstronken markeren de plattegrond van de kerk. Het zijn statische beelden die de veranderlijke gestalte van bomen en planten in de omgeving alleen maar benadrukt. Hierdoor zijn kunst en natuur - net als in een golische kathedraal - voor altijd met elkaar verbonden. Koningin Beatrix schonk het kunstwerk ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag aan het Kroondomein.

EEN rit met TWEE fotografen. Dat levert dus een hoop plaatjes op. Beide maken graag plaatjes van rijdende renners, maar het mooist is natuurlijk om op elkaar te schieten. Klik HIER voor Sander's foto's

TERUG