»

Gisola Emster veldtoertocht 2016

Door Henk Boeve

Wat een opening van de 16e editie van de Gisola Emster Veldtoertocht.
Teun Mulder en Henry Nijboer op de tandem!! Samen zorgden zij voor een perfecte opening.
Teun Mulder kent iedereen. Henry Nijboer, ook wel toen hij nog actief fietste, de beer van Emst genoemd, maar nog steeds beresterk op de fiets. Wat een duo.
Nijboer is met zijn bedrijf Gisola de hoofdsponsor van de Emster Veldtoertocht.
Voordat Teun Mulder en Henry Nijboer op de tandem stapten, was het Bert Albers, voorzitter van de organiserende wielerclub “Houdt de Ketting Strak”, die een woord richtte en dan met name richting Teun Mulder.
Teun, jij bent voor ons allemaal een uitstekend voorbeeld hoe je de fietssport kunt beoefenen. Je prestaties spreken voor zich. Dit jaar Olympisch kampioen bij de Paralympics in Rio de Janeiro op de 1 kilometer tijdrit met Tristan Bangma. In 2012 in Londen op de Olympische Spelen brons op de keirin. In 2005 wereldkampioen op de keirin, in 2008 en 2010 wereldkampioen op de 1 kilometer. Europees kampioen in 2007 op het sprintomnium. Diverse keren Nederlands kampioen en vele andere ereprijzen. Wat een prachtige erelijst. Wij zijn trots op je. En je bent ook nog eens Emsternaar, en daar zijn we trots op, aldus Albers.
Teun had niet zijn tandem meegenomen, waarmee hij onlangs Olympisch kampioen is geworden.
Een te kostbaar bezit. Nu werd er gereden op een tandem, beschikbaar gesteld door Sander Pannekoek.

 

>>> FOTO’S <<<

Er kwamen 866 mountainbikers naar Emst. Ze reden de 30, 45 of 60 km.
Opmerkelijk veel jeugd en dames kwamen aan de start. Een 30 jarige deelnemer uit Nunspeet kwam te vallen op de Gortelse hei en had problemen met zijn schouder en werd ter observatie naar het ziekenhuis in Harderwijk gebracht.
De jongste deelnemer was de 4-jarige Finn van der Meijs uit Vaassen. Samen met zijn vader Mike ( 37 ) volbracht hij op zijn aanhangfiets de 30 km. Ook broer Giel van 7 jaar volbracht, samen met haar moeder Dorien Dirksen (35) en vriendje Lars Kers, zonder problemen de 30 km.
Yulia van der Lee (24) uit Utrecht was er samen met haar vader André (56). Zij reden ook de 30 km en waren vol lof over de tocht. Prachtige route, perfect uitgezet. Compliment aan de organisatie, waren hun woorden.
Erik Meijer (56) uit het Gelderse Hengelo kwam voor de eerste keer naar Emst en volbracht de 60 km. Na afloop wel wat last van spierpijn. Rek- en strek oefeningen moesten de pijn verhelpen.
Floris van Emst (38) uit Steenwijk reed de tocht met zijn zoon Thomas van 8 jaar zonder problemen de tocht uit. Zij kwamen ook voor de eerste keer naar Emst en komen volgend jaar zeker terug.
Ook voor de eerste keer in Emst aan de start was Zwollenaar Geert Jan Elbrecht. Regelmatig doet hij mee aan een Veldtoertocht, maar was nog niet eerder in Emst geweest. Compliment aan de organisatie.
“Begint al bij het parkeren, zegt hij. Twee weilanden waar je de auto kunt parkeren. Als het te druk wordt bij het ene, dan sturen ze je door naar het andere weiland. Perfect uitgezette route middels pijlen. Prima verzorgingspost met bouillon, thee, bananen en krentenbol”.
Nathalie Bourgonje was ook vol lof. Ze was er samen met Leonie Witteveen en Andrieke Ollefers
“Wat een machtig mooie route. Super mooie omgeving. Genieten …. Alles was trouwens tot in de puntjes goed verzorgd. Van inschrijving tot uitgepijlde routes, verzorgingspost (met toiletten voor de dames), verkeersregelaars, fotograaf, afspuiten van de bikes enz. enz.. Wij hebben echt genoten en komen volgend jaar weer.
Maar er waren ook pechvogels. Eén daarvan was Charlotte Grotenhuis (16) uit Heerde.
Net een andere fiets gekocht en nog geen 100 meter vanaf de start, ketting stuk.

Kon niet meer verder. Balen als een stekker.
Volgend jaar wordt de 17e Gisola Emster Veldtoertocht gehouden op zaterdag 21 oktober.