Keulen (door Ruud Sleper)

Een paar dagen in Keulen geweest. Fietsen was niet het hoofddoel, dus nog geen 100 kilometer gereden. De eerste keer samen met vrouw en dochter, de tweede keer om wat informatie in de omgeving op te snorren en de derde keer "voor het eggie". Alhoewel na een dagje Keulen hebben de benen ook niet zoveel zin meer.
Je ziet er vrij veel fietsers en de mensen nemen de fiets vaak mee de tram of trein in.
Het gebied ten oosten van Keulen (Bergischer Land) leek me bij deze eerste kennismaking wel mooi om te rijden. Hoogteverschillen van zo'n 100 à 150 meter en best pittige klimmetjes. Je moet dan wel de drukkere doorgaande wegen mijden. Er zijn meestal wel fietspaden, maar die zijn erg matig van kwaliteit; vaak maar aan een kant van de weg en ook als voetpad dienend. Alle racefietsers die ik zag reden op de hoofdweg en de automobilisten gingen er ruim omheen. Zo werd ik door de politie ingehaald terwijl ik op de rijbaan i.pv. het fietspad reed, maar het schijnt geen overtreding te zijn.

Ook Keulen kent nu de nieuwe HDKS-outfit.

Politie op de fiets (links) in het centrum van Keulen

Deze man gaat zo'n 100 kilometer fietsen met zijn vrienden, maar neemt de tram om te vermijden dat hij eerst door het drukke centrum moet.


Veel fietsers in Keulen, maar er is ook veel fietsleed.

op het Domplein
in het sportmuseum