11e Emster Veldtoertocht
zaterdag 22 oktober 2011

Met 1413 deelnemers, met jammer genoeg toch ook nog weer een aantal zwartrijders, met het verlengen van het sponsorcontract met Gisola voor drie jaar en met het behalen van drie sterren binnen de NTFU, kan de Emster Veldtoertocht terug zien op een geweldig mooie dag.
Natuurlijk waren er alleen maar blije gezichten, maar alles werkte zaterdag ook mee. Het weer was schitterend. De deelnemers werden muzikaal aan de finish onthaald door boerenkapel de Heuischudders.

Vanaf acht uur ’s morgens was het een komen en gaan van mountainbikers bij sportpark ’t Hanendarp. Het parkeerteam had zijn handen vol aan de toestroom van auto’s met ongeduldige fietsers. Vakkundig werd alles in goede banen geleid. Zo rond negen uur stond een lange rij auto’s op de Vaassensebinnenweg. Vele inwoners van Emst hebben dit nog nooit meegemaakt. Een file in Emst. Kan dat ook nog, vroeg men zich af. Een enorme drukte bij de inschrijftafels, maar geen stress bij de ervaren inschrijfdames en heren. De Emster Veldtoertocht staat bekend door zijn perfecte organisatie en zaterdag klopte alles. Ruim 70 vrijwilligers van wielerclub Houdt de Ketting Strak onder leiding van Herman Jan van Petersen hadden er ook alles aan gedaan om de fel begeerde drie NTFU sterren binnen te halen. De Emster Veldtoertocht had twee sterren. Dat was het maximale en dit jaar konden voor het eerst drie sterren behaald worden. De eerste club in Nederland die deze felbegeerde drie sterren bij Veldtoertochten behaald is dat clubje uit Emst met die mooie naam Houdt de Ketting Strak en daar zijn ze erg trots op.
Deelnemers konden kiezen voor een tocht van 30, 45 of 60 km. 230 deelnemers kozen voor de 30 km; 677 voor de 45 km; 430 voor de 60 km en van 76 is het niet bekend.
Herman Korterink (51) uit Harfsen reed 45 km en was één van de eersten die terug keerde bij sportpark ’t Hanendarp. Korterink rijdt regelmatig tochten en start altijd vroeg. De Emster Veldtoertocht is daar er één van. Een prima uitgepijlde tocht. Ik kom graag naar Emst, zegt Korterink.
Ook Gerda Dooyeweerd uit Harderwijk, die voor de eerste keer de Emster Veldtoertocht reed, was vrij vroeg aan de finish. Ik heb 30 km gereden. Doe voor de eerste keer mee, maar wat een geweldig tocht. Een prima verzorging onderweg, alle oversteekplaatsen perfect geregeld, wel zwaar hoor, maar volgend jaar ben ik er weer, aldus Dooyeweerd.
Een pechvogel was de 63 jarige Henk Linnenbank uit Zwolle. Hij was met zeven KPN vrienden naar Emst gekomen. Vier daarvan reden de 45 km en de andere drie de 60 km. Linnenbank ging voor de 60 km, maar na een afdaling wilde hij een water plas ontwijken, maar dat ging niet helemaal goed. In plaats van de plas te ontwijken, viel hij er midden in en was door en doornat. Zo nat zelfs, dat verder rijden voor hem niet meer mogelijk was en moest door de organisatie naar de finish gebracht worden. Ondanks deze pech is Linnenbank van mening dat de Emster Veldtoertocht voor hem tot de mooiste tochten van Nederland behoort.
Onder de deelnemers behoorde ook het 14e jarige schaats- en skeelertalent Talita van Hartskamp uit Beemte Broekland tot de deelnemers. Ze reed samen met haar ouders de 30 km route, maar was wel met de fiets uit Beemte Broekland gekomen.
Aart Koetsier uit Emst had wat vrienden uitgenodigd, waar hij zomers regelmatig mee fietst in België. Dat waren John Dekkers uit Oud Gastel (West Brabant), Eef Rimmelzwaan uit Schipluiden en Ellie van der Heijden, eveneens uit Schipluiden. Ze waren voor de eerste keer in Emst en reden de 45 km. Nooit geweten dat de Veluwe zo mooi was, waren ze unaniem van mening en wat een perfecte organisatie. Aart Koetsier heeft niets teveel gezegd over de Emster Veldtoertocht, was hun mening.
Opmerkelijk was dat zoveel dames meereden. Saskia Neevel en Kitty Poppe, beiden woonachting in Wezep, reden de 45 km. Een supertocht was hun commentaar. Schitterende omgeving en verkeerd rijden was onmogelijk.
Ook deden vele plaatselijke mountainbikers mee.
Marcel Tiemens uit Epe reed de 45 km en doet regelmatig mee aan tochten. Bij andere tochten heb je nog weleens last van die “snelle” jongens, maar vandaag hier niet, zegt Tiemens. Een hele mooie tocht met prima geregelde oversteekplaatsen.
Ook makelaar Bert-Jan Stege uit Epe is ieder jaar van de partij. De Emster Veldtoertocht was dit jaar zijn eerste tocht en vond 45 km meer dan voldoende.
Roel Roelofs uit Epe reed de 45 km samen met zijn buurman. Ik heb het de laatste 5 km heel erg zwaar gehad, vertelde Roelofs. Normaal fiets ik tussen de 30 en 40 km en dan nu 45 km, vandaar die moeilijke laatste 5 km.

Iedere deelnemer deed mee aan een gratis verloting met als prijs een fraaie Twinny Load. Deze werd gewonnen door de heer F. van Cuijk uit Apeldoorn.

Bijzonder veel dank is de organisatie verschuldigd aan Henk Braakman, die zijn weilanden beschikbaar stelde voor het parkeren, hoofdsponsor Gisola BV, de Wildhoeve, de Heuischudders, poelier Kroon (Dorothy en Gerti Brummel) uit Apeldoorn, voetbalverening Emst, Twinny Load, slagerij ter Weele Emst/Oene en van Dalen Installatietechniek Terwolde.

Foto's van onze Liesbeth:

klik hier voor de overzichtsfoto's

Tot ziens op zaterdag 20 oktober 2012

Verslag:
Henk Boeve


aantal deelnemers:
30km
45km
60km
onbekend
TOTAAL
230
677
430
76
1413


klik hier voor de foto van het
tekenen van het contract

De Emster Veldtoertocht kan de komende drie jaar wederom rekenen op de steun van hoofdsponsor Gisola BV uit Emst.
Zaterdag werd het contract tijdens de Emster Veldtoertocht ondertekend door directeur Henry Nijboer van Gisola en voorzitter Wim Schakelaar van wielerclub “Houdt de Ketting Strak”.
Nijboer over zijn contractverlenging: Vanaf mijn jeugd ben ik al lid van deze geweldige fietsclub. Toen ik directeur werd van Gisola BV had ik al in mijn achterhoofd dat ik Houdt de Ketting Strak op één of andere manier wilde steunen. Drie jaar geleden kwam daar de eerste mogelijkheid toe. Wassink BV was toen de hoofdsponsor en toen ik te horen kreeg dat die ermee wilde stoppen, ben ik sponsor geworden.
Ook zakelijk gezien heeft mij dat geen windeieren gelegd.
De afgelopen drie jaar is bewezen dat er een prima samenwerking is met als resultaat nu de unieke drie sterren voor de Emster Veldtoertocht. Wat ik daarna ga doen, dat kan ik nu nog niet zeggen, zegt Nijboer.
Ook voorzitter Schakelaar is in zijn nopjes met de contractverlenging. De samenwerking is uitstekend en waar vind je in deze moeilijke economische tijd nog zo’n goede sponsor.
En het geeft de garantie dat de komende drie jaar de Emster Veldtoertocht blijft bestaan. 
klik hier voor foto's
van VAASSEN.NU
klik hier voor een filmpje
van KajGaatPro
klik hier voor nog wat sfeerbeelden

TERUG