Door Henk Boeve

Wielerclub “Houdt de Ketting Strak” heeft voor haar eerst in haar bestaan een gediplomeerde Fietssport Instructeur in haar midden.
Lid Henry Jacobs (42) uit Emst mocht op 26 november jl. het diploma “Fietssport Instructeur 3” in ontvangst nemen en daar heeft Jacobs veel voor moeten doen.

Afgelopen winter kwam Jacobs tot de conclusie dat hij een cursus wilde gaan volgen als instructeur en dan met name voor het fietsen op de weg. Daarvoor was hij al wel enkele jaren als begeleider werkzaam met de jeugd van HDKS, maar Jacobs wilde meer. De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) biedt daar diverse opleidingen voor. De opleiding van Fietssport Instructeur sprak hem erg aan. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die racefietsers of sportieve toerfietsers individueel of in groep (vereniging) verband wil begeleiden en middels gerichte trainingen meer uit hun sport laten halen. Het geven van instructie en trainingen staat centraal.

De eerste cursusdag was op 2 april jl. en daarna volgden er nog velen.
Het volgen van deze dagen was voor Jacobs geen enkel probleem. In het bijzonder de praktijkdagen vond hij geweldig. Het werkelijk leren lesgeven, daar had Jacobs wat meer moeite mee. “Hoe breng je het over op de groep”. Daar heb ik enorm veel van geleerd zegt Jacobs.
Ook moest Jacobs een stuk schrijven waarin alle disciplines van de wielersport, volgens hem, naar voren kwamen. Dat was voor Jacobs zweten geblazen. Tijdens zijn vakantie heeft hij zijn werkstuk afgemaakt en dat was voor hem een enorme opluchting. Uiteindelijk is het een schitterend boekwerk geworden van 84 pagina’s.

Jacobs is al vanaf zijn jeugdjaren besmet met het wielervirus. Vanaf de jeugd tot en met elite amateur heeft hij alle categorie├źn doorlopen bij de KNWU. In deze periode heeft Jacobs op wedstrijd niveau alles wel meegemaakt zowel in binnen- als buitenland. De laatste jaren fiets Jacobs alleen bij “Houdt de Ketting Strak” mee met de gezamenlijke trainingen en onderlinge wedstrijden. Zo werd hij in 2007 clubkampioen bij “HDKS”.

Het doel met het behalen van dit diploma is dat Jacobs in ieder geval verder wil met de jeugd. In de eerste plaats met de jeugd van “Houdt de Ketting Strak”, maar Jacobs staat ook helemaal open om dit te doen bij andere verenigingen. Op dit moment zijn er landelijk gezien bijzonder weinig fietssport instructeurs. Jacobs hoopt dan ook dat wielerverenigingen uit de omgeving gebruik willen maken van zijn kwaliteit als trainer.
In de toekomst zou hij ook graag willen samenwerken met fietswinkels om daar fietsclinics te geven. Ook denkt hij zoiets te gaan doen voor campinggasten.

Heel veel mensen kopen wel een racefiets, maar weten niet hoe ze bijvoorbeeld een bocht moeten aansnijden of een noodstop moeten maken.
Dat wil ik ze graag bijbrengen, zegt een bijzonder enthousiaste Henry Jacobs.

gg
 
gg

gg