20-ste editie Gisola Emster VeldToerTocht op 22 oktober gaat niet door!!

Met groot verdriet en teleurstelling heeft wielervereniging “Houdt De Ketting Strak” uit Emst (HDKS) moeten besluiten dat de Gisola Emster VeldToerTocht (GEVTT) dit jaar op 22 oktober niet doorgaat. En ook dat het organiseren van toekomstige GEVTT-en uiterst twijfelachtig is.

De Gisola Emster VeldToerTocht is al jaren een zeer populaire Veldtoertocht, georganiseerd door wielervereniging “Houdt De Ketting Strak” en wordt gesponsord door het bedrijf Gisola. De deelnemers kwamen uit het hele land, van Maastricht tot Den Helder. De tocht is uitstekend georganiseerd en kreeg van de landelijke bond NTFU de hoogste classificatie, 3 sterren en “extra goed geregeld”. De tocht kent 3 afstanden die de deelnemers door de mooiste gebieden en paden van de noordoostelijke gedeelten van de Veluwe voerden.

Na 19 jaarlijkse afleveringen en een 2-tal jaren waarin de tocht niet georganiseerd mocht worden vanwege Corona-maatregelen heeft de Veldtoertocht commissie van HDKS met veel enthousiasme en vastberadenheid geprobeerd om dit jaar de tocht weer te organiseren. Na 2 Corona-jaren had men er weer zin in. En er zijn dan ook weer de nodige inspanningen voor verricht.

Waarom is het organiseren dan niet gelukt?

Het grootste struikelblok is de beoogde bescherming van de natuur, wat gestalte krijgt in de recreatie-zonering van de Veluwe. De toegang tot de Veluwe wordt door de eigenaren van de Veluwe, waaronder ook landgoedeigenaren, beperkt, zeker voor georganiseerde activiteiten. Daarnaast willen de landgoedeigenaren de jaarlijkse financiële bijdrage voor toegang tot hun terrein verhogen en hebben de intentie voor toegang tot hun terreinen een financiële bijdrage per deelnemer te vragen. Dat maakt het organiseren van deze tocht financieel uiterst onaantrekkelijk. Het zou voor deelnemers hoge inschrijfkosten betekenen.

De beperkte toegang tot de Veluwe maakte telkens, ondanks diverse voorstellen voor te fietsen routes, dat men niet akkoord ging met deze voorgestelde routes. Er bleven slechts onaantrekkelijke mogelijkheden over, niet waardig voor HDKS. En niet conform de hoogste NTFU-classificatie.

De GEVTT betekende voor de HDKS niet alleen een inkomstenbron maar is jarenlang ook een evenement geweest dat erg positief heeft gewerkt voor de onderlinge banden binnen de vereniging. Vrijwel alle leden waren bij de GEVTT betrokken.