Gisola Emster Veldtoertocht 2017

Ondanks een klein buitje in de ochtend was de Gisola Emster Veldtoertocht weer een groot succes. De late starters hebben zelfs geen regen gezien en genoten van de mooie en pittige route die voor hen was uitgezet. Veel tevreden en enthousiaste fietsers complimenteerden de vele vrijwilligers tijdens en na de rit door onze prachtige herfstbossen. Er waren wel wat gebroken kettingen maar die konden veelal gerepareerd worden. Met een afgebroken derailleur lukte dat niet maar die werd door de pechservice teruggebracht naar de start.
Tevreden gezichten derhalve bij de organisatie na afloop

Bekijk hier de sfeerbeelden rondom deze dag

Deelnemer foto’s – Deel 1  (voor tent)

Deelnemer foto’s – Deel 2

Bekijk hier de video van deze dag op Youtube


Verslag door Henk Boeve

De 17e editie van de Gisola Emster Veldtoertocht is zaterdag weer succes verlopen met als start en finish sportpark ’t Hanendarp van vv Emst. Ondanks dat het zaterdagmorgen wat druilerig was, kwamen toch maar liefst 837 mountainbikers naar Emst.
Deelnemers kwamen uit heel Nederland. Zo kwamen ze uit Leidschendam, Maassluis, Hoorn, Groningen, maar ook uit Oldebroek, Harderwijk en de omgeving van Emst. Zelfs kwamen er deelnemers uit Duitsland, o.a. uit het plaatsje Wesel.

Opvallend was dat dit jaar veel dames en kinderen aan de start verschenen.
Veel deelnemers hadden gehoopt dat ze onderweg de wolf nog zouden zien, die op dit moment op de Veluwe rond loopt en zeer recent nog gezien is bij de Schaapskooi in Heerde. Wel hebben veel deelnemers wilde varkens onderweg gezien.

De eerste deelnemer die zich zaterdag melde bij de inschrijftafel was Jelle Laagland ( 44 jaar ) uit Velp voor de 60 km tocht en dat was om 8.25 uur, ondanks dat er niet eerder dan om 9.00 uur vertrokken mocht worden. Twee jaar geleden had hij de Gisola Emster Veldtoertocht ook gereden.

Opvallend was dat na afloop veel deelnemers bij de organisatie kwamen om een compliment uit te delen wat betreft de organisatie, zoals de accommodatie van vv Emst, parkeergelegenheid, veel afwisseling in de route, dan weer hei, dan weer prachtige bospaden, de vele verkeersregelaars en de route aanduiding. Een van de deelnemers maakte zelfs de opmerking dat je bijna wel blind moest zijn om verkeerd te rijden. Allemaal prachtige woorden aan de organisatie.

Bertie Nieuwland ( 69 jaar ) uit Empe bij Voorst had de 30 km gefietst. Hij wilde na afloop de voorzitter, Bert Albers, van HDKS spreken en zijn complimenten uitdelen. Nieuwland was dit jaar voor de 5e keer in Emst. “Wat een prachtige tocht, brede paden, veel afwisseling in de route, prima verzorging onderweg. Volgend jaar kom ik weer.”

Jeroen Klock ( 30 jaar ) was met een stel vrienden uit Kampen naar Emst gekomen voor de 60 km route. Maar voordat Klock ook maar één meter van de Veldtoertocht gefietst had, had hij er al 36 km opzitten. Hij was in zijn eentje uit Kampen op de fiets gekomen. Zijn fietsvrienden hadden daar geen zin in en kwamen met de auto. Toen Klock weer thuis was in Kampen, had hij wel 132 km op de teller staan. Klock fiets bijna iedere week ergens een Veldtoertocht en is ook regelmatig te vinden op de baan in Oldebroek.

Eiltjan Hartkamp ( 50 jaar ) woont in het Groningse Westerlee en dat is in de buurt van Veendam/Winschoten en ging voor de 30 km. Hartkamp was een weekje met zijn echtgenote en zoontje een weekje op vakantie bij Bospark de Schaapskooi in Epe. Hartkamp fietst regelmatig een Veldtoertocht, maar dan in het Noorden van ons land. Een kennis van hem had tegen hem gezegd dat hij eens een keertje de tocht in Emst moest gaan fietsen. Zo gezegd, zo gedaan. Combinatie gemaakt van een weekje vakantie en het rijden van de Gisola Emster Veldtoertocht. Na afloop was Hartkamp laaiend enthousiast. “Wat een prachtige tocht. De route super aangegeven. Geweldige verzorging onderweg. Vriendelijke verkeersregelaars. Werkelijk top.”

Dit jaar had de NTFU, de overkoepelende organisatie waarbij HDKS is aangesloten, een inspecteur gestuurd om de route op veel punten te controleren.
Nick Smit uit Groningen had de eer om dit te doen. De Gisola Emster Veldtoertocht staat nu nog te boeken als “klassieker”, het hoogst haalbare. Volgend jaar gaat de NTFU dit veranderen en dan kunnen de tochten, die nu nog geboekt staan als “klassieker”, in aanmerking komen voor het predicaat “Extra Goed Geregeld”. Inspecteur Smit vertelde na afloop de organisatie dat hij een positief advies gaat uitbrengen naar de NTFU en dat volgend jaar de Gisola Emster Veldtoertocht de boeken ingaat als “Extra Goed Geregeld”. Een groot compliment voor de organisatie met aan het hoofd Hermen Jan van Petersen als algemeen coördinator. Deze taak wordt volgend jaar overgenomen door Cees Filippo.

Volgend jaar zal de Gisola Emster Veldtoertocht verreden worden op zaterdag 20 oktober 2018.