Gisola Emster Veldtoertocht 2019

De 19e editie van de Gisola Emster Veldtoertocht gaat de boeken in als veruit de tocht met de meeste regen. Begon zaterdagmorgen met motregen, maar op een bepaald moment kwam het werkelijk met bakken de hemel uit. Gevolg is dan ook dat het aantal deelnemers ten opzichte van de vorige edities, aanzienlijk minder was. Toch hadden nog 539 deelnemers de moeite genomen om naar Emst te komen. Hulde aan deze mensen. Door de vele regen was de tocht zeer pittig, die voerde door het prachtige bosgebied van de Noord Veluwe. Het gebied van de wolven. Velen hadden gehoopt een wolf te kunnen spotten, maar helaas hielden die zich schuil. Deelnemers hadden niets anders dan lof over de tocht. Prachtige natuurgebieden, prima verzorging onderweg, op alle gevaarlijke punten stonden verkeersregelaars.

De heer Dirk Sloesarwy uit Woerden was één van de deelnemers op de 45 km. De heer Sloesarwy bleek controleur te zijn namens de NTFU, de overkoepelende organisatie waaronder de Gisola Emster Veldtoertocht valt. Omdat de Emster tocht het predikaat “Extra Goed Geregeld” heeft, wordt door een anonieme deelnemer, na afloop bleek dat dus de heer Sloesarwy te zijn, gecontroleerd op heel veel punten, zoals o.a. uitzetten van de route, veiligheid bij oversteekpunten, rustpunten, etc. etc. Na afloop had Sloesarwy alleen maar lof over de tocht en eigenlijk kan ik alleen maar het cijfer 10 geven, vertelde hij. De komende jaren blijft de Gisola Emster Veldtoertocht de boeken ingaan met dit hoogste predicaat.

Martin Wolf (53 jaar) uit het plaatsje de Wijk had twee vrienden van hem meegenomen, Jan Timmerman (66 jaar) en Sjerp Visser (59 jaar) naar Emst. Deze drie mannen fietsen wekelijks wel ergens een Veldtoertocht en in Emst reden ze de 60 km. Ook organiseren ze zelf een Veldtoertocht in de Wijk. Zij stonden verbaasd over de uitstekende organisatie. “Alles klopte tot in de details. Prima verzorgingsposten, route uitstekend uitgepijld, veel aan de veiligheid gedaan. Alleen het weer vandaag, dat was pet, zegt Wolf”.

De familie Bijlsma met hun twee kinderen waren helemaal uit Aalsmeer gekomen om de Gisola Emster Veldtoertocht te rijden. Vader Taeke Bijlsma (30 jaar) had zoonlief Dax (5 jaar) achter op de fiets zitten. Maar wat had Dax door de vele regen onderweg het koud gehad. Dochter Mette (9 jaar) fietste zelf op een mountainbike en zonder problemen fietste zij de 30 km route. En moeder Kim (39 jaar) had er helemaal geen problemen mee. Met de vraag aan haar wat kan er nog verbeterd worden aan de tocht, was haar antwoord kort en krachtig “Het weer”. Verder niets.

Door het slechte weer was het risico van valpartijen uiteraard aanzienlijk groter, maar dat is gebleven bij één persoon die door de EHBO doorverwezen werd naar de huisartsenpost van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Mijnheer Wolf uit Epe had schouderproblemen en achteraf bleek dat erg mee te vallen, want er was niets gebroken.

Volgend jaar zal de 20e editie van de Gisola Emster Veldtoertocht verreden worden op zaterdag 17 oktober 2020. Zie voor foto’s www.hdks.nl

Bekijk hier de sfeerfoto’s van deze dag

Foto’s van de deelnemers

Bekijk hier een filmpje van Vaassen Actief