In Memoriam Kor Stegeman

Door Henk Boeve

Zaterdag 29 mei jl. in de loop van de dag kreeg ik van een “Houdt de Ketting Strak” lid een WhatsApp berichtje van “Henk, heb je ook gehoord dat Kor Stegeman gisteren is overleden”. Ik schrok me te pletter. Zou dat echt waar zijn? Op dat moment bedacht ik me geen seconde en pakte mijn telefoon en belde met het lid die mij dat WhatsApp berichtje gestuurd had. En het bleek inderdaad waar te zijn. Kor Stegeman is op 82-jarige leeftijd overleden, kreeg ik nogmaals van het desbetreffende lid te horen. Ik wist op dat moment niet meer wat ik zeggen moest.

“Houdt de Ketting Strak” is op 27 januari 1979 opgericht bij café van de Schepop, thans de Emsterie. Vanaf de oprichting is Kor lid geweest. Een trouw lid was Kor, 42 jaar lang. In het begin van het bestaan van “Houdt de Ketting Strak” was hij iedere woensdagavond en zondagmorgen present. Altijd op tijd, nooit te laat, want van laatkomers, daar hield Kor niet van. Met name op de woensdagavond hadden we toen altijd een vaste ronde. Half zeven starten bij Willy van Essen. Dan via de Oranjeweg via Gortel richting Vierhouten, de Toeristische weg rond bij Nunspeet en dan weer terug richting Vierhouten, Gortel en zo kwamen we dan weer in Emst. Onderweg op de Toeristische weg was er altijd een stop. Niet voor een bakkie koffie, nee, er waren dan enkele leden die moesten dan eerst een sigaretje opsteken. Kor was het daar niet altijd mee eens. En dat liet hij dan ook merken. “Roken doe je thuis maar, niet als we gaan fietsen”, was vaak zijn opmerking.

Kor heeft als vrijwilliger veel mogen betekenen voor “Houdt de Ketting Strak”. Neem de onderlinge tijdritten. In de beginjaren stond hij altijd als deelnemer aan de start. Kor was niet een “echte” tijdrijder. Maar hij deed wel mee. Later was hij altijd present als tijdwaarnemer. Ook zorgde hij er vaak voor dat iedereen precies de afstand wist van een tijdrit. Kor werkte toen nog bij de PTT en had apparatuur waar hij precies de afstand mee kon opnemen. Zonder te vragen deed hij dat dan. Enkele jaren geleden is hij gestopt als tijdwaarnemer.

Ook was Kor altijd present als vrijwilliger tijdens de “Gisola Emster Veldtoertocht”. Jaren heeft hij – samen met Dick Roelofs – op de Oranjeweg gestaan als verkeersregelaar. Voor de deelnemers is de oversteek bij de Oranjeweg één van de gevaarlijkste. Maar Kor wist altijd waar hij voor stond. Namelijk voor de veiligheid van de deelnemers.

Kor was niet alleen een trouw lid op zijn fiets, maar was ook aanwezig als er iets te vieren was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nieuwjaarsreceptie. Met name in de begin jaren van “Houdt de Ketting Strak” konden de leden geen klokkijken, ook Kor had daar dan moeite mee. Maar hij was er ook tijdens de Paasbrunch, het boerenkool eten.

Ik wil Aartje, de kinderen en de rest van de familie alle sterkte toe wensen. Hopelijk heeft Kor nu zijn rust gevonden.