Zilveren Sigaret – 1 September

Zaterdag werd in de prachtige omgeving van Gortel en Niersen voor de 42e keer de tijdrit de Zilveren Sigaret voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst verreden. De deelnemers moesten tweemaal een glooiend parcours afleggen van 16.1 km.

In 1977 werd deze tijdrit voor de eerste keer gehouden en het parcours is altijd dezelfde gebleven. Medeoprichter van Houdt de Ketting Strak, Willy van Essen uit Emst, was toen de initiatiefnemer van deze tijdrit en de nu 85-jarige van Essen stelt nog steeds enkele prijzen beschikbaar.
In 1977 had van Essen daar een duidelijke reden voor, want hij was toen een jaar van het roken af. En hij heeft altijd gezegd , als ik het kan presteren om een jaar niet te roken, dan ga ik een tijdrit, samen met het bestuur en vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak organiseren, met als hoofdprijs een Zilveren Sigaret.
En tot op de dag van vandaag heeft van Essen geen sigaret meer aangeraakt en stelt nog steeds prijzen beschikbaar voor de tijdrit “de Zilveren Sigaret”. Een bijzondere prestatie van een bijzondere man.
Maar ook de 54-jarige winnaar Joost van Oosterhout uit Vaassen leverde een geweldige prestatie. Nog nooit eindigde hij in de top drie, maar nu verpletterde hij iedereen.
Hij legde de 32.2 km tijdrit af in een tijd van 48.20.83 met een gemiddelde van precies 40 km per uur. Winnaar van Oosterhout had een voorsprong van 1 minuut en 38 seconden op nummer twee, Jelle ter Weeme. Als derde eindigde Roberto van Goor en die had weer een achterstand van 20 seconden op ter Weeme.
Bij de dames eindigde Natascha Doornebosch als eerste.

De deelnemers konden vooraf ook opgeven met welk een gemiddeld ze dachten deze tijdrit af te leggen.
Gertie Tellegen dacht de tijdrit af te leggen met een gemiddelde van 31.4 km en wat schets ieders verbazing, De Emsternaar legde het 32.2. km parcours exact af met een gemiddelde van 31.4 en werd grandioos winnaar van de regelmatigheidsrit. Tweede werd Sander Pannekoek. Hij gaf vooraf te rijden met een gemiddelde van 35.0 km en zijn werkelijk gereden gemiddelde bedroeg op de streep 34.5 km, iets te te langzaam dus. Derde werd Bas Huis in ‘t Veld. Vooraf had hij opgegeven te rijden met een gemiddelde van 28.2 km en uiteindelijke kwam hij over de finish met een gemiddelde van 29.9 km.

Foto’s kunt u hier bekijken

Uitslag Zilveren Sigaret