Zilveren Sigaret 12-9-2020

Bekijk hier de foto’s

Jelle ter Weeme wint tijdrit de Zilveren Sigaret in een nieuw parcoursrecord.

Eindelijk mocht er weer een tijdrit verreden worden voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst. Zaterdag werd in de prachtige omgeving van Gortel en Niersen voor de 44e keer de tijdrit de Zilveren Sigaret verreden. De deelnemers moesten tweemaal een glooiend parcours afleggen van 16.1 km.
In 1977 werd deze tijdrit voor de eerste keer gehouden en het parcours is altijd dezelfde gebleven. Medeoprichter van Houdt de Ketting Strak, Willy van Essen uit Emst, was toen de initiatiefnemer van deze tijdrit.
In 1977 had van Essen daar een duidelijke reden voor, want hij was toen een jaar van het roken af. En hij heeft altijd gezegd, als ik het kan presteren om een jaar niet te roken, dan ga ik een tijdrit, samen met het bestuur en vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak organiseren, met als hoofdprijs een Zilveren Sigaret. En tot op de dag van vandaag heeft van Essen geen sigaret meer aangeraakt.
De 44e editie gaat de boeken in als de snelste tijd ooit gereden op dit parcours. Jelle ter Weeme presteerde de tijdrit af te leggen in 44.20.63 met een gemiddelde van 43.6 km. Het vorige record stond op naam van Stijn van Lohuizen met een tijd van 47.37.31. Een verbetering van maar liefst 3 minuten en 17 seconden.
Winnaar ter Weeme had een voorsprong van 3 minuten en 45 seconden op nummer twee, Joost van Oosterhout, de winnaar in 2018. Als derde eindigde Hans Peters en die had weer een achterstand van 2 minuten en 40 seconden op van Oosterhout. Opmerkelijk was de terugkeer aan de start van Gerti Brummel. Zijn laatste tijdrit was in 1986. Toen was zijn tijd 53.54.73 en nu legde hij het parcours af in 57.10.72, maar wel 34 jaar later. Bij de dames was Conny van Bennekom de snelste met een tijd van 61.40.71.